top of page

5 benefits van representeren

Eigenlijk zonder dat ik het in de gaten had, veranderde er veel in mijzelf door het representeren. Het is natuurlijk nooit helemaal te pin pointen dat de veranderingen alleen door het representeren komt. Tijdens mijn jaaropleiding systemisch werken heb ik naast het leren faciliteren van opstellingen heel veel gerepresenteerd. Dat zijn heel veel uren in het volgen van de innerlijke beweging van de representant. En ook daarna bleef ik representeren bij collega's. Wat heeft het mij gebracht?


  1. Getuige zijn van iemands proces werkt helend, vanwege de stilte (in mezelf) die aanwezig is als toeschouwer. Het is verbindend om met elkaar getuige te zijn van iemands opstelling; iemands proceswerk. Of ik nu als representant meedoe of als toeschouwer in de ruimte zit.

  2. Door de innerlijke bewegingen vrij te volgen, is het nu voor mij 100 keer makkelijker om mijn eigen innerlijke beweging te volgen en mezelf te uiten of voluit te voelen. Als ik gekozen word als representant kan ik helemaal de innerlijke beweging volgen die bij de plek hoort. Weet je hoe fijn het is om zonder censuur uiting te geven aan wat je ervaart. Iets wat in het dagelijks leven aan allerlei voorwaarden vast kan zitten. Simpelweg omdat het voor onze eigen processen te spannend is om dat zware verdriet of diepe angst helemaal toe te laten.

  3. Ik heb in de afgelopen 13 jaar de spier van me laten bewegen getraind. Waardoor er weinig oordeel over is van wat er in mij of door mij heen beweegt. Het willen analyseren viel daardoor weg. Doordat je als representant volle focus hebt (en die volle focus gaat vanzelf zodra je in het veld staat) tijdens de opstelling ontwikkel je meer bewustzijn op wat je in het hier en nu ervaart.

  4. Je eigen thema's worden aangeraakt. Vaak is een representanten plek niet voor niets. Het kan zijn dat je bij elke opstelling in een representanten plek komt. Of het thema van de opstelling is heel herkenbaar voor jou. Ik was bij een train de trainer van Elmer Hendrix, waar ik in verschillende opstellingen de 'afwezige' moeder representeerde. Het gevoel van afwezigheid, het alleen zijn en de onmacht van het niet weten hoe waren zo verhelderend en helend voor de relatie met mijn eigen moeder. Dus in het proceswerk waar de ander mee bezig is, ben jij ondertussen als representant ook innerlijk bezig met je eigen proces.

  5. Last but not least. Ik ben om mijn gemak met mijn ongemakken. Dit werkt door in mijn persoonlijke leven. Ik kijk nergens van op. Niet te verwarren met dat niks me meer raakt. Nee, ik word continue geraakt, maar het doet me niet uit mijn lood slaan. Ik blijf helder kijken. En uiteraard werkt het door in mijn werk als opsteller en coach. Welke emoties of sensaties zich aandienen, ik ga er niet van weg.


Al met al dus een hele rijke leerschool dat representeren. Ik raad de mensen waar ik mee werk altijd aan om her en der te representeren. Niet alleen om wat ik hierboven schreef, maar ook om meerdere opstellers aan het werk te zien en jezelf te inspireren. Heb je interesse om te representeren of een vraag in te brengen? Check dan onze eerstvolgende opstellingen middag in Voorhout
Comments


Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief
vol met handvatten om jezelf verder af te pellen

bottom of page