top of page
Foto van schrijverBianca Blom

Mijn visie op Ruppert & Hellinger: de magie van opstellingenwerk

De invalshoeken binnen mijn therapeutische werk zijn 1) familieopstellingen en 2) Iopt (Identity Oriented Psychotrauma Therapy). Waar familieopstellingen gaan over je plek in het grotere geheel gaan Iopt opstellingen over de verbindingen met je innerlijke wereld. Hoe staan die twee ten opzichte van elkaar? Ontdek mijn visie op Ruppert & Hellinger: de magie van opstellingenwerk.


Bert Hellinger: opstellingen

Familieopstellingen zijn voortgekomen uit het werk van Bert Hellinger, het systemisch werken, ofwel: opstellingenwerk. Uitgangspunt: als er ergens een disbalans ontstaat in een systeem (familie, organisatie, klas etc. ) heeft dat zijn uitwerking op de verschillende individuen binnen het systeem. Hellinger gaat ervan uit dat je als individu deel bent van een groter geheel. Zo kan de oorzaak van een verslaving of iemands onvermogen om een gezonde relatie aan te gaan, bij de voorouders zijn ontstaan. Bij een familieopstelling onderzoek je je plek binnen je familiesysteem, worden de belastende patronen zichtbaar en maak je jezelf vrij.


Laat duidelijk zijn dat ik daar verre van sta als lesbische vrouw zonder nageslacht.

Omstreden theorie

Hellinger is om zijn theorie omstreden geweest. Waarom? Hij was een voormalig missionaris, een Duitser die de Tweede Wereldoorlog meemaakte en verzoenlijk sprak over dader-slachtoffer dynamieken én een traditioneel man die hardnekkig vasthield aan de man-vrouw-gezin traditie. Laat duidelijk zijn dat ik daar verre van sta als lesbische vrouw zonder nageslacht en een genuanceerde blik op dader-slachtoffer situaties. Maar voorop staat dat de essentie van het systemisch werken me grijpt. Het klopt dat systemen nadreunen in individuen en het is erg handig (understatement) om daar zicht op te krijgen. De vroeg twintigste eeuwse vorm waarin het gedachtegoed gegoten is, schud ik soepel van me af.


Franz Ruppert: Iopt

Naast familiesystemen heb ik een grote fascinatie voor trauma en dader-slachtofferdynamieken. Zo kwam Iopt op mijn pad. Iopt (Identity Oriented Psychotrauma Therapy) is ontwikkeld door Frans Ruppert. Een academicus die aanging op de theorie van Hellinger en erop voortborduurde. Wat houdt Iopt in? Door een indrukwekkende gebeurtenis reageer je vechtend of vluchtend. En pas als die beide opties niet meer kunnen, dan komt er bevriezing. Dat laatste zorgt ervoor dat er een deel van je Zelf fragmenteert. In essentie een gezonde reactie, omdat de indrukken zoveel stress geven dat je het anders niet kunt behappen. In feite fragmenteer je in drie delen: gezonde zelf (dat is er altijd), overlevingszelf en traumazelf. Tijdens een Iopt opstelling verbind je de drie delen van het Zelf weer met elkaar.


Daar krijg je je volledige autonomie terug.

Yin Yang

Bij Yin opstellingen (Iopt) keer je naar binnen en is de begeleider aanwezig zonder interventie. Je hebt zelf volledige regie. Hierdoor worden patronen van overlevingsdelen zichtbaar, maar ook de relatie en verbinding met je overige delen. Daar waar je de regie en je autonomie kwijtraakte tijdens impactvolle ervaringen, krijg je nu volledig je autonomie terug. Bij Yang opstellingen (familie) onderzoek je je plek in het grotere geheel. Als begeleider ben ik aanwezig en wacht je als het ware op momentum van het veld om een interventie te doen.


Meedoen aan een opstelling? Check onze agenda. Meer over mijn 1-op-1 begeleiding? Neem contact met me op.



Mijn visie op Ruppert & Hellinger: de magie van opstellingenwerk

Comments


De Verderkijkers in je inbox?

Inspiratie?
En als eerste weten wanneer de volgende workshop is?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om.

bottom of page