top of page

Wat is het verschil tussen een familie opstelling en Iopt opstelling?


opstelling
Iopt verbinden

Kort door de bocht

Waar familieopstellingen gaan over je plek in het grotere geheel gaan Iopt opstellingen over de verbindingen met je innerlijke wereld. 


Zo buiten...

Familieopstellingen zijn voortgekomen uit het werk van Bert Hellinger; het systemisch werken. Waarbij hij ontdekte dat als er ergens een disbalans ontstaat in een systeem (familie, organisatie, klas etc. ) dat zijn uitwerking kan hebben op de verschillende individuen binnen het systeem. Hij ging ervan uit dat je als individu deel bent van een groter geheel. Zo kan de oorzaak van een verslaving of iemands onvermogen om een gezonde relatie aan te gaan, bij de voorouders zijn ontstaan. Bij een familieopstelling onderzoek je je plek binnen je familiesysteem, worden de belastende patronen zichtbaar en maak je jezelf vrij.


Zo binnen

Iopt (identiteit georiënteerde psycho trauma) ontwikkelt door Frans Ruppert. Trauma klinkt misschien zwaar, intens of roept weerstand bij je op. Want trauma zijn toch intense, levensbedreigende en schokkende gebeurtenissen? En dat overkomt toch niet iedereen. Maar als je het woord trauma vervangt door ‘ervaringen of gebeurtenissen die indruk achterlaten’, dan knikken de meeste mensen nu ja van herkenning. 


Het gaat om gebeurtenissen waar je eigenlijk je autonomie bent kwijtgeraakt. Dit gebeurd in je kindertijd en vooral door omstandigheden buiten jezelf. En deze 'omstandigheden' kunnen al tijdens de conceptie plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een ongewenste zwangerschap.

Fragmentatie

Door een indrukwekkende gebeurtenis reageer je in fight of flight. En pas als die beide opties niet meer kunnen, dan komt er een freeze. De freeze zorgt ervoor dat er een deel van je zelf fragmenteert. In essentie een gezonde reactie, omdat de indrukken zoveel stress geven dat je het anders niet kunt behappen. Alleen door de fragmentatie laat je eigenlijk een deel van jezelf achter. De enige taak van je overlevingsmechanisme is: dat nooit meer. Je kunt je voorstellen dat je overlevingsmechanisme heel sterk kan worden. In feite fragmenteer je in drie delen: gezonde zelf (die is er altijd), overlevingszelf en traumazelf. Tijdens een Iopt opstelling verbind je de drie delen van zelf weer met elkaar.


Metafoor Eerst terug naar een heel oud symbool; Yin-Yang. Yin staat voor vrouwelijk en naar binnen gericht. Yang staat voor mannelijk en naar buiten gericht. Wil je meer lezen over yin-yang symboliek dan verwijs ik naar deze blog van Happinez. Ook kan Yin niet zonder Yang en symboliseert harmonie als beide samenkomen.


Bij Yin opstellingen (Iopt) keer je naar binnen en is de begeleiding alleen aanwezig zonder interventie en heb je zelf volledige regie. Hierdoor worden patronen van overlevingsdelen zichtbaar, maar ook de relatie en verbinding met je overige delen. Daar waar je de regie en je autonomie kwijtraakte tijdens impact volle ervaringen, krijg je nu volledig je autonomie terug. Wetende dat alles in jezelf besloten ligt.


Bij Yang opstellingen (familie) onderzoek je je plek in het grotere geheel en waar de schoen wringt. Waar de begeleiding in iets meerdere mate voorstellen doet in bijv helende zinnen of wanneer het tijd is om je cliënt in de opstelling te brengen voor proceswerk. Als begeleider ben je aanwezig in jezelf en wacht je als het ware op het momentum van het veld om een interventie te doen (Yang). 


Ik kan alleen maar zeggen dat de kracht en transformatie van beide vormen de mooiste ontmoetingen zijn met je zelf. 

Comments


Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief
vol met handvatten om jezelf verder af te pellen

bottom of page