top of page

Hoe herken je belemmerende patronen?

Soms of vaak is een gewoonte je zo eigen, dat je helemaal niet doorhebt dat het je belemmert. Dus waarom zou je bijvoorbeeld een familie opstelling doen als je niet weet welke familie patronen je wilt doorbreken?


Hier praten we niet over

Op de eerste plaats is het voor een opstelling helemaal niet nodig om zicht te hebben op patronen. Voor velen in je familiesysteem hoeft het helemaal niet belemmerend te zijn, want we moeten immers door (verhullen + overleven). Het is met name bij degene die voelen: "er klopt iets niet" of "dit diepe verdriet kan ik niet plaatsen" of "daar wordt niet over gesproken" dat er behoefte is om te kijken (onthullen +leven).


Patronen kun je op vele manieren herkennen. Wanneer je zegt: "zo ben ik nu eenmaal" of "zo doe(n) ik/wij dat", dan kan dat mogelijk wijzen op een patroon die je belemmert.


Een aantal voorkomende patronen:

  • sterk zijn

  • pleasen en aanpassen

  • controle


Sterk

Als je te sterk bent, dan kun je hard worden voor jezelf en de ander. Je niet meer laten raken. Je doet sterk, maar bent het contact met je eigen binnenwereld kwijt.


Pleast

Als je pleast en aanpast, dan verlies je op den duur je autonomie en heb je minder verbinding met je eigen kern. Je bent zo aangepast dat je niet meer weet wat je zelf wilt, voelt en denkt.


Controle

Als je controleert dan kun je rigide worden, niet meer meebewegen met de flow van het leven. Je bent dan zo bezig om alles te controleren dat je veel energie verliest met alle controles(ballen) omhoog te houden. Met oververmoeidheid tot gevolg.


Het is de kunst om op eigen wijze ( bijv door stil te staan bij je dag, ontmoeting etc) ruimte te maken voor jezelf. 5 minuten per dag stilstaan bij jezelf biedt je de ruimte om na te gaan hoe het met je gaat. Tja en dikke kans dat er van alles oppopt wat je denkt, voelt of ervaart in je lijf. Dat is ook de hele reden waarom we het zo moeilijk vinden om stil te staan bij onszelf; want we weten niet wat er dan gebeurd of omhoog komt.


Er ligt een parel op je te wachten

Je belemmerende patronen hebben je iets waardevols te vertellen. We willen er gek genoeg vaak asap van af, maar tegelijk ligt er een parel op je te wachten. En die parel gaat over een heel essentieel deel van je zelf. Een deel van je zelf die ergens achter gebleven is en vaak nog de pure essentie is van wie je in wezen bent. En dat is precies waar opstellingen en astrologie je bij kunnen helpen.


Dus hoppakee: maak verbinding met je patronen=maak verbinding met de parel in je zelf. Het is niet altijd comfortabel, maar wel eenvoudig. Als je het prettig vind dat ik meekijk? Check dan mijn aanbod. Of kom gerust naar een opstellingen dag.


Liefs

Bianca

Commentaires


Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief
vol met handvatten om jezelf verder af te pellen

bottom of page