top of page
Foto van schrijverBianca Blom

IOPT: je overlevingsmechanismen met pensioen door traumatherapie

Controleren, vermijden, pleasen, ontkennen, bagatelliseren, dissociëren en sterk-zijn. Dit zijn allemaal overlevingsmechanismes. Een overlevingsmechanisme heeft maar één taak: dat nooit meer meemaken. In deze blog lees je over IOPT: je overlevingsmechanismen met pensioen door traumatherapie.


Bevriezing

Het 'dat' gaat over de traumatiserende of indrukwekkende gebeurtenis. De pijn die dat opleverde is te veel geweest waardoor je bevroor. Dit bevriezen wordt ook wel fragmenteren genoemd. Je laat een deel van jezelf (het traumadeel) achter om te kunnen overleven.


Vechten, vluchten of bevriezen is geen keuze.

Stress versus trauma

Je kent de keuze vast wel: vechten, vluchten of bevriezen. En weet je wat? Dat is geen keuze. Er zit een duidelijk onderscheid tussen deze drie. Vechten en vluchten zijn stressreacties in het moment van de gebeurtenis. Als beide vormen geen optie meer zijn, neemt de stress zodanig toe dat bevriezen de enige optie is. Bevriezen is een trauma reactie die ook wel fragmenteren wordt genoemd.


Drie delen

Door de fragmentatie besta je eigenlijk uit drie innerlijke delen: 1) gezond deel, 2) trauma deel en 3) overlevingsdeel. Je gezonde- en trauma deel willen groeien en weer verbinden met elkaar. Daar steekt je overlevingsdeel een stokje voor. Maar er is niks weg. Alle delen van jezelf zijn er gewoon. Weliswaar ergens verstopt in het celgeheugen van je lichaam. Hoe mooi is dat? Alles wat je nodig hebt, is dus aanwezig in jezelf. Nu alleen de vorm vinden die bij je past om je Zelf weer te herenigen.


Overlevingsmechanisme: een gezonde reactie.

Overleven

Als je overlevingsdeel maar één taak heeft, dan kun je je voorstellen dat het overlevingsdeel heel sterk wordt. En dat je daarmee patronen ontwikkelt die zich op meerdere gebieden in je leven voordoen. Voor de mensen in je omgeving kan het heel herkenbaar zijn wat je overleving is. Denk aan kop in het zand steken, weglachen, wegkijken, eroverheen praat, jezelf kleiner maken.


Pensioen

Je overlevingsdeel heeft je gered. En gelukkig maar. Een hele gezonde reactie. Alleen die ervaring was toen, daar hoef je nu niets meer mee. Je overlevingsdelen kunnen met pensioen; stoppen met hard werken om jouw gezonde en trauma deel weg te houden van de pijn van toen. En zodoende meer ruimte creëren voor het gezonde deel van jezelf. Dan ziet je wereld er heel anders uit. Het gezonde deel ziet namelijk de realiteit helder, zonder oordeel en is ontvankelijk om het trauma aan te kijken.


Iopt opstelling is een manier om aan de slag te gaan met je innerlijke delen. Wat ook al heel helend kan zijn is het lezen van Stilstaan bij trauma van Vivian Broughton.


Meedoen aan een opstelling? Check onze agenda. Meer over mijn 1-op-1 begeleiding? Neem contact met me op.



Bianca Blom: "IOPT: je overlevingsmechanismen met pensioen door traumatherapie"


Comments


De Verderkijkers in je inbox?

Inspiratie?
En als eerste weten wanneer de volgende workshop is?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om.

bottom of page