top of page

Hoe iopt helpt bij paniekaanvallen


Paniekaanvallen. Ik ken ze goed van toen ik een jaar of 20 was. Het begon op de snelweg toen ik aan het autorijden was. Wat volgde waren maanden van angst, want wat voelt een paniekaanval doodeng. Het is angst alom. Want ook de angst voor de paniekaanval doet meteen zijn intrede. Ik heb zeker de eerste zes weken na de eerste paniekaanval mijn wereld heel klein zien worden. Van bijna gaan afstuderen naar niet verder komen dan een rondje om huis.


Via via kwam ik toen in aanraking met een haptonoom. De sessies met haar hebben een hele belangrijke rol gespeeld. Langzaam kon ik mijn wereld weer vergroten en heb ik nadien nooit meer een paniekaanval gehad. Ik kwam steeds meer in verbinding met mezelf en angst en pijn voelen was niet meer eng. De paniekaanval werd overbodig.


Paniek is een voorbode van transformatie

Tenminste als je de paniek als signaal functie ziet. En naar de oorzaak toe kan bewegen. Maar dat is in de realiteit moeilijk, want de angst kan je aardig in z'n greep houden. In mijn praktijk of tijdens de opstellingen dagen gaan de worstelingen van de deelnemers met regelmaat over paniekaanvallen. Zoals ik het zie: het is de voorbode van diepe transformatie op onbewuste laag. Wel belangrijk is dat er een vorm van begeleiding is voor de onbewuste primaire emotie die er aan ten grondslag ligt. Vaak is dit angst of een diepe pijn waar je steeds dichterbij komt, maar de paniekaanval het eigenlijk steeds een stap voor is.


Als je weleens een paniekaanval hebt gehad, dan weet je dat je lichaam op een 'extreme' manier reageert op een trigger. Hyperventilatie, overgeven, angst kunnen zich allemaal aandienen. Er zijn diverse protocollen te volgen om je paniekaanvallen beter te beheren.


Ik geloof dat je dichtbij een transformatie zit. Je lichaam geeft dat met een duidelijk signaal aan. En het is de kunst om je weer te verbinden met jezelf.


Haptonomie, hypno, maar zeker is ook iopt een manier om je weer te verbinden met je innerlijke delen die je vergeten bent.


Je lichaam weet wat je hoofd vergeet

Tijdens een iopt sessie gaan we aan de slag met een intentie, onderzoeksvraag of een verlangen. We stellen drie woorden van je intentie op en vervolgens ga jij de verbinding maken met die drie woorden. Klinkt abstract toch?


Je intentie of vraag is eigenlijk alleen maar de poort naar je onbewuste. En je onbewuste weet precies wat eerst aan bod kan komen. Wat je in essentie gaat zien en voelen zijn je:

-trauma deel

-overlevingsdeel

-gezonde deel


Je trauma deel is bevroren in tijd en dat deel van jezelf ga je eigenlijk uit de bevriezing halen door je er weer mee te verbinden.


Spannend? Ja, maar niet zo eng als een paniekaanval.

Je kunt naar een opstellingen dag komen om je vraag in te brengen of je komt voor een 1:1 traject; Deep Dive of Inner Journey. Ik merk dat door middel van de iopt opstellingen deelnemers

relatief eenvoudig weer hun onbewuste primaire emotie voelen. En soms moe, soms energiek maar vooral gevuld van zichzelf na anderhalf uur de deur uitstappen.

Comments


Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief
vol met handvatten om jezelf verder af te pellen

bottom of page