top of page

Je bent deel van een nog groter geheel; voorbij je familiesysteem.
Mijn oma, Annigje Doze, de moeder van mijn moeder. Ze kijkt niet in de lens, maar haar groene ogen zijn ergens anders op gericht. Naar wie of wat? Ik zie m’n oma als een mysterieuze vrouw. Super lief én met een donkere kant. Ik zag haar donkere kant toen ik een jaar of 14 was. Ze wilde het er vooral niet over hebben. Ze wilde niets horen over wat ik mee had gemaakt; de grensoverschrijdend en ongewenste intimiteit die beangstigend en verlammend was toen ik begin tiener was.


Ik zal nooit weten hoe ze er echt over dacht, maar wat ik ondertussen wel weet is dat het thema in de vrouwenlijn gaat over (onderdrukte en ongewenste) seksualiteit. Wie weet wat mijn oma allemaal heeft meegemaakt en welk lot ze draagt. Zwijgen was toen goud waard.


Ik had geen benul van de invloed van het lot van mijn voorouders

Ja, mijn opgroeien was een turbulente en bij vlagen onveilige tijd. Maar lange tijd dacht ik dat er met mij iets mis was en heb ik vooral mijn verhaal heel persoonlijk gemaakt. Ik worstelde met mijn (seksuele) identiteit; ik voelde me niet mezelf en niet in verbinding met mezelf. Ik worstelde met de liefde; was soms bang in verbinding of ik was vol ongeloof dat iemand voor mij koos. En last but not least; ik was een binnenvetter; ik wist werkelijk niet hoe ik mijn emoties kon uitdrukken.


Tot ik een jaar of 20 was en last kreeg van een hyperventilatie / paniekaanval. Dat was een wake-up call, alles wat ik binnen had gehouden, wilde naar buiten. Van haptonomie tot bach bloesem, van therapeut tot Reiki. Ik had zonder dat ik het wist al een rijk netwerk om mij heen om meer verbinding met mezelf te ervaren. Intens was het wel; veel angst en verdriet ervaren in die periode. Het echte kantelpunt moest nog komen. Mijn grote verlangen was voluit met open hart leven.


Het moment dat ik het gevoel kreeg meer in verbinding te komen met mijn grenzeloze potentieel en meer mijn eigen pad te volgen was toen ik begon met systemisch werken, opstellingen en iopt. Toen ben ik pas echt gaan inzien en vooral voelen, voelen, voelen wat de kern is van wat mij tegenhield in het leven. En dus wat mijn pad is naar vrijheid.


Door de donkere nacht van je ziel

Iedereen maakt mee dat je met regelmaat je vertrouwde omgeving loslaat, zekerheden opgeeft etc. Om erachter te komen wat jouw diepste verlangen is, wat je met vreugde en ontspanning vervult, heb je ook je diepste angsten te overwinnen. Om voluit met open hart te leven, ga je soms door de donkere nachten van de ziel. In mijn volgende blog neem ik je mee door de fases die je door de soms donkere nachten van je ziel maakt.Comments


Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief
vol met handvatten om jezelf verder af te pellen

bottom of page