top of page
Foto van schrijverBianca Blom

Mijn visie over: helende zinnen in een familieopstelling

Helende zinnen zijn zinnen die gebruikt worden in systemisch werken. Zoals bijvoorbeeld deze: 'Liever laat ik het mij slecht gaan, dan dat ik het bij jou laat'. Met je bewuste Zelf kun je je niet voorstellen dat je het je liever slecht laat gaan, dan goed. Toch komt het met regelmaat voor dat een kind (ook als volwassene) onbewust het lot van vader of moeder 'wil' blijven dragen. Lees in deze blog mijn visie over helende zinnen in een familieopstelling.


Proceswerk

Een opstelling laat de dynamiek zien binnen het familiesysteem. Als die eenmaal helder is, heb je als opsteller de mogelijkheid om proceswerk te doen met de vraaginbrenger. Dit proceswerk kan er op verschillende manieren uitzien; van complete stilte en enkel het laten bewegen van het veld tot het uit laten spreken van helende zinnen tussen de vraaginbrenger en representanten. Bij Iopt opstellingen blijven de zinnen nog meer of soms helemaal op de achtergrond. Iedere opsteller heeft daarin zijn eigen stijl (geleerd en gevormd).


Navigeren

Als opsteller ben je altijd aan het navigeren in wat passend is in iedere opstelling. Helende zinnen kunnen nog een diepere onbewuste dynamiek blootleggen, zoals bovenstaande zin. Soms zie je een representant bevestigend ja knikken; een erkenning voor hoe het voelt. Of juist het tegenovergestelde; dit klopt niet. En dan is het fingerspitzengefühl om te weten als opsteller; dit klopt niet of ik krijg deze woorden niet over m'n lippen, maar het klopt wel.


Toon

Het veld geeft duidelijk aan wat er speelt en het is aan mij als opsteller om aan te voelen wat er uitgesproken dient te worden en wat niet. Het gebeurt mij ook weleens dat ik niet helemaal de juiste toon aansla, maar altijd komt er reactie vanuit veld die zorgt voor de juiste toon. Het is nauwgezet werken en tegelijk vertrouwen dat ik het als opsteller samen met het hele veld doe. Dus de afstemming ligt in het gehele veld en niet alleen bij de vraaginbrenger.


De afgelopen weken heb ik onderzoek gedaan naar het wel en niet gebruiken van helende zinnen. Wanneer wordt het sturend en wanneer is het dienend, zijn vragen die in me leven.


Kracht

  • Wat ik krachtig aan Iopt vind, is dat de uitgesproken zinnen en woorden alleen bij de vraaginbrenger en resonanten vandaan komen. Dat maakt het heel puur en op tempo en in regie van de vraaginbrenger.


  • Wat ik krachtig vind aan helende zinnen is hoe ze, zoals Elmer Hendrix in z'n boek zegt, de ziel raken. Er ontstaat meteen emotionele beweging als de zin uitgesproken wordt.


Conclusie

Die heb ik niet, want het is niet een vaststaand antwoord. Anders wordt het systemisch werken een kunstje waarbij je dan dit en dan dat doet. Daar wil ik zelf verre van blijven. In al die 13 jaar als opsteller is iedere opstelling nieuw en anders. En blijf ik waarnemen naar de fenomenen die zich ontvouwen.


Meedoen aan een opstelling? Check onze agenda. Meer over mijn 1-op-1 begeleiding? Neem contact met me op.



Bianca Blom: "Mijn visie over: helende zinnen in een familieopstelling"













Comments


De Verderkijkers in je inbox?

Inspiratie?
En als eerste weten wanneer de volgende workshop is?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om.

bottom of page